Suroviny na čokoládový dort

Dokonalý čokoládový dort bez mouky a vajec

Korpus

250 g datlí, 8 lžic ovesných vloček, 5 lžic kokosu, 3 lžičky kakaa, 4 lžíce mletých lískových oříšků, 1,5 dcl vody

"Tvarohový" krém

2 balení bílého tofu natural, 1 větší banán, malá plechovka kokosového mléka/krému (150 ml), 100 g rozpuštěné hořké čokolády, datlový sirup dle chuti

Na ozdobení

trocha nastrouhané hořké čokolády, hrubě strouhaný kokos

Tenhle veganský cheesecake je prostě dokonalý. Nepotřebujete žádné drahé suroviny typu kešu oříšky, je bez přidaného cukru a nikdo vám neuvěří, že není z tvarohu.

Korpus: Datle si chvíli dopředu namočíme. Potom všechny ingredience rozmixujeme v mixéru. Namačkáme do dortové formy.

Krém: Z kokosového mléka použijeme pouze hustou část (oddělí se po pobytu v lednici), nebo můžeme koupit kokosový krém (menší balení, hustý krém). Mléko/krém mírně zahřejeme a rozpustíme v něm čokoládu. Tofu s banánem rozmixujeme do hladka. Postupně přidáváme mléko s čokoládou a stále mixujeme, cílem je vymixovat hladký krém. Dosladíme dle chuti datlovým sirupem

Dokonalý čokoládový dort bez mouky a vajec

Čokoládový dort

Čokoládový dort

Těsto

2 vejce

2 banány

2 mrkve

½ sklenky vlažné vody

2 lžíce medu (datlový sirup)

2 lžíce oleje, 2 hrnky ovesných vloček, 2 PL kakaa (carobu), ½ přášku do pečiva, hořká čokoláda a soj. smetana na polevu, oříšky na posypání (kokos)

 

Zvlášť v misce smícháme ovesné vločky rozmixované na jemno, kakao a ½ prášku do pečiva. Žloutky a banány rozmixujeme, přidáme nastrouhané mrkve, vodu, med, olej, k tomu ovesné vločky s kakaem a nakonec sníh z bílků. pečeme v dortové formě na 180°C asi 30 minut. Můžeme pomazat domácí marmeládou a polijeme čoko polevou, nakonec posypeme oříšky nebo kokosem.

Bezlepkové medovníčky s oříšky

200 g bezlepkové mouky

120 g medu

80 g moučkového (třtinového) cukru

½ vaječného žloutku,

2 čajové lžičky mléka

na špičku čajové lžičky soda

Krém: máslo a karamelové Salko. Na posyp: oříšky

Ze surovin trpělivým hnětením připravíme těsto, a pokud se zdá příliš lepivé, můžeme přidat trochu mouky. Necháme odležet dvě hodiny. Z těsta vyválíme plát asi 3 mm silný a z něj vykrajujeme kolečka o průměru asi 3 cm. Pečeme v troubě na 160-170°C. vychladlá kolečka slepujeme krémem, který připravíme tak, že utřeme 3 díly másla a 1 díl karamelového Salka. Povrch „dortíku“ také namažeme tenkou vrstvou krému a otlačíme v nahrubo posekaných oříšcích.

Ovocné kuličky

Cukroví bez cukru, bezlepkové

2 šálky namočeného sušeného ovoce

1 šálek vařených obilovin (jáhly, ovesné vložky)

1 šálek pomletých oříšků

Instantní kaše na dohuštění

 

Rozmixuj sušené ovoce, přidej vařené obiloviny a v misce dohusti oříšky a kaší. Vytvoř kuličky, které můžeš obalovat v karobu, sezamu, pomletých oříšcích, nebo v kokosu.

Tyčinky pro děti a sportovce

Suroviny

2-3 dcl sušeného ovoce (švestky, meruňky, jablka,...), 1 dcl datlí, 2 lžíce chia semínek, 2 lžíce lněných semínek, 1 dcl slunečnicových semínek a 1 dcl kešu ořechů, ovesné vločky, kokos, carob, sirup z agáve, nebo trochu medu.

Postup

Semínka a ořechy rozmixujte a dejte do misky. Pak rozmixujte sušené ovoce, které bylo přes noc namočené (vodu slijte nebo vypijte :-)), doplňte ořechy a semínky a za míchání přidejte trochu carobu a dosypávejte ovesnými vločkami na hustotu, aby se daly tvořit válečky, tyčinky. Vyválejte v kokosu a trochu stlačte. Zabalte úhledně do alobalu a vložte do lednice, případně do mrazáku (podle rychlosti spotřeby).